Değerli Meslektaşlarımız;

Bilindiği üzere beyannameleri meslek mensubuna imzalatmak mecburiyeti Gelir Vergisi mükelleflerinden, ikinci sınıf tacirlerde ve serbest meslek erbabında belirli hadleri aşınca başlamakta,bilanço usulune tabi birinci sınıf tacirler ve kurumlar vergisi mükelleflerinin beyannamelerini imzalatma mecburiyeti ise bilindiği üzere 3568 sayılı yasamız çerçevesinde 213 nolu Vergi Usul Kanunun mükerrer 227 nci maddesi uyarınca 03.03.2005 tarih 25744 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan 37 seri nolu SM,SMMM ve YMM Kanunu Genel tebliği’ne göre bir mecburiyet vardır.
Bu imzalatma mecburiyetine işlerlik kazandırılması gerekmektedir. Yani Meslek Mensuplarımız tarafından imzalanmamış beyannameler vergi daireleri tarafından kabul edilmemeli veya yasada belirtilen cezalar verilmelidir.

Kendi bünyesinde muhasebesi bulunan mükelleflerin beyannameleri(Yeminli Mali Müşavir tarafından imzalansa dahi) meslek mensubu Mali Müşavirler tarafından düzenlenmeli ve imzalanmalıdır.

Bağımlı çalışan meslek mensuplarına ödenen ücretlere bir asgari had getirilmelidir.Nasıl bir mühendis imzası aranan işlerde kendi odaları bir asgari ücret belirlemişse, bu bordro oda tarafından kontrol ediliyorsa,bağımsız çalışan meslek mensupları asgari ücret tarifesi bağımlı çalışan meslek mensuplarını da kapsayacak şekilde bir asgari ücret tarifesi haline dönüştürülmeli ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanmalıdır.

Bu tarife kurumsallaşamamış işyerlerinde bağımlı çalışan meslek mensubumuzun ücretlerinde bir iyileştirme yapacaktır.

Bağımlı veya bağımsız çalışan meslek mensuplarımızın imzalamadığı beyannameler vergi daireleri tarafından kabul edilmediği takdirde haksız rekabet yaratan korsan muhasebeci veya naylon muhasebeciler kendi işlevi olan yardımcı eleman şekline dönüşecek ve haksız rekabet yapma olanakları ortadan kalkacaktır.


Yukarda belirtilen hususların hayata geçirilebilmesi için gerekli ve ilgili mercilerde girişimlerde bulunacağımıza söz verir .Desteklerinizi bekleriz.

Meslekte Gelişim Grubu

Adına

Recep Uçan